Erkek karısına harçlık vermeli mi?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kararında, eşe harçlık verilmemesini ekonomik şiddet olarak nitelendirerek, kocanın evlilik yükümlülüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olduğuna hükmetti.
Eşin ailesine para vermesi boşanma sebebi midir?
Ancak bu durumun boşanma sebebi olabilmesi için birlikte yaşamın dayanılmaz hale gelmesi ve evlilik birliğinin temellerinden sarsılması gerekir. Eşin ailesinin evliliğe müdahalesi genellikle aile huzurunu bozan ve birlikte yaşamı dayanılmaz hale getiren, boşanmaya yol açan bir durumdur.
Erkek eşinin kıyafetine karışabilir mi?
Eşin giyimine müdahale ve Yargıtay kararları: Kişilik haklarını hiçe sayma ve boşanma sebebi. Eşin giyimine müdahale, evlilik birliğini ciddi şekilde etkileyen bir davranış olup, kişilik haklarını hiçe sayma olarak değerlendirilmektedir.
Erkek karisinin parasını alabilir mi?
Cevap: Dediğiniz gibi bir eşitsizlik yok. Bir erkek ölen eşi için dul maaşı alabilir.
İslamda evin geçimi kime aittir?
Kadına, kocasının aile harcamalarını paylaşma görevi verilmiştir. Her iki eş de bundan sorumlu olsa da, evin geçimi öncelikle erkeğin sorumluluğu olarak görülmektedir (Battal 2008: 64).
Kaynanaya dava açılabilir mi?
Kayınvalidenizin davranışı bir suç teşkil ediyorsa, kendisine karşı kişisel olarak tazminat davası açamazsınız. Boşanma aşamasına geldiyseniz, kayınvalidenizle tartışmanız aleyhinize olur çünkü Yüksek Mahkeme’ye göre kayınvalidenize karşı yaptığınız her türlü eylem boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir.
Kadının kocasından ayrı yatması boşanma sebebi midir?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2013/3439 E., 2013/27252 K. ve 22.11.2012 tarihli kararına göre; İçtihatlara göre, eşlerin ayrı odalarda uyumaları ve birbirleri hakkında not tutmaları boşanma sebebidir.
Evlilikte cinsel ilişki olmaması boşanma sebebi midir?
Hem kadınlar hem de erkekler fizyolojik ve psikolojik olarak birbirlerine ihtiyaç duyarlar. İhtiyaçlar evlilik kurumunu yaratmıştır. Bu bağlamda, cinsel ilişkiye girememek boşanma sebebidir. Eşlerden birinin cinsel ilişkiye girememesi, boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma sebebi olarak kullanılabilir.
Erkek eşinin mahrem yerlerine bakabilir mi?
“Taraflar birbirlerinin fiziğinin izlenimini veren yerlere bakabilirler. Evliliğin asıl amacı cinsellik olmadığı için görüş sınırlarının ötesine geçmek doğru değildir. Bu çalışmalar üçüncü kişilerin yakınlarda olduğu ortamlarda yapılmalıdır.” 26 Ocak 2021
Erkek karısından izinsiz dışarı çıkabilir mi?
“Koca, karısının zaruri ihtiyaçlarını karşıladığı sürece, kadının kocasının izni olmadan dışarı çıkması haramdır.
Erkek evine bakmak zorunda mı?
Erkek, evine ve karısına bakmakla yükümlüdür. Çünkü erkek, kadını Tanrı’nın emaneti olarak almıştır. Onu satın aldığında, ona bakmayı ve yaşam ihtiyaçlarını karşılamayı taahhüt etmiştir. Dolayısıyla bir erkek, bir kadının malına rızası olmadan dokunursa, yasal sonuçları vardır.
Kocanın kazandığı parada kadının hakkı var midir?
Evlilikte kocanın bir borcu ve kadının alma hakkı olarak doğan mehir, kadının kişisel hakkıdır. Kadının babası ve kocası da dahil olmak üzere hiç kimse mehir üzerinde kontrol sahibi değildir. Ancak kadın izin verirse, başka biri mehri elden çıkarabilir.
Erkek eşinden izin almalı mı?
Eşler, birbirlerinden izin istemek zorunda kalarak yeni deneyimler denemekten kaçınabilirler. Bu nedenle, birbirlerinin rızasını isteyip istememeye karar vermek çifte kalmıştır. Bu, her çiftin kendi durumlarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak vermesi gereken bir karardır.
Evi geçindirmek kimin görevi?
“Yasa koyucu bu hükmünde Medeni Kanunumuzun bir başka hükmünden etkilenmiştir. Eski Medeni Kanun md. 152’ye göre, ev geçimini sağlamak kocanın sorumluluğudur.
Kocanın kazandığı parada kadının hakkı var midir?
Evlilikte kocanın bir borcu ve kadının alma hakkı olarak doğan mehir, kadının kişisel hakkıdır. Kadının babası ve kocası da dahil olmak üzere hiç kimse mehir üzerinde kontrol sahibi değildir. Ancak kadın izin verirse, başka biri mehri elden çıkarabilir.
Eşiniz aylık ne kadar para veriyor?
İkamet edilen il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na (SYD) başvuru yapılabilir. Soru 2: Eşleri vefat eden kadınlar için destek başvurusunda bulundum. Alabileceğim ödeme ne kadar? Aylık 1000 TL ve iki ayda bir 2000 TL destek, yararlanıcıların hesaplarına aktarılacaktır.
Evin geçimini sağlamak kimin sorumluluğudur?
Eşlerden her birinin malvarlığından elde ettiği gelir ile kendi kazancının geliri kendisine aittir. (TKM m. 11)
Erkek evi geçindirmek zorunda mı?
Eski Medeni Kanun md. 152’ye göre, ev geçimini sağlamak kocanın sorumluluğundadır.