Cayma parası iade edilir mi?
İspat yükümlülüğü, paranın ödendiğini iddia eden tarafa aittir. Bağlayıcı ücret olarak ödenen para, sözleşme yerine getirilmezse genellikle verene iade edilir.
Sözleşme yoksa kapora geri alınır mı?
Aksi sözleşmede veya mahalli örfte kararlaştırılmadıkça, bağlantı bedeli anaparadan mahsup edilir. TBKs 177/2. Maddeden anlaşılacağı üzere, aksi sözleşmede veya mahalli örfte kararlaştırılmadıkça, peşinat anaparadan mahsup edilir, yani mahsup edilir.
Cayma parası asıl alacaktan düşülür mü?
Görüldüğü üzere, fesih bedeli her iki sözleşme tarafına da sözleşmeden dönme hakkı vermektedir. Asıl edim yerine getirildikten sonra sözleşmeden dönme artık mümkün değildir. Taraflar sözleşmeden dönmezlerse, fesih bedeli alıcının alacaklarına mahsup edilecektir (Nomer, Haluk: Borçlar Hukuku Genel Hükümleri, İstanbul 2021, s. 527).
Cayma bedeli tek taraflı olur mu?
Bu hakkın kullanımı tek taraflıdır. Koşullu kullanım mümkün değildir ve kullanımdan sonra geri alınması mümkün değildir.
Cayma bedeli geri alınabilir mi?
Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı Mahmut Şahin, “Tüketiciler, ‘indirim’ adı altında kendilerinden kesilen cayma bedellerini geri almak için hakem heyetlerine başvurabilirler” dedi.
Alıcı vazgeçerse kapora ne olur?
Aracın toplam fiyatının bir kısmı yasal olarak teminat olarak yatırılabilir. Alıcı teminatı ödedikten sonra aracı satın almamaya karar verirse, ödenen tutar satıcının politikasına bağlı olarak iade edilir veya satıcıya ait olur.
Kapora hangi hallerde iade edilmez?
Ayrıca, bir tür güvenlik teminatı olan depozito, evi tutmamaya karar verdiğinizde iade edilmez. Başka bir deyişle, depozito, evi başkasına kiralamadan belirli bir süre sizin için rezerve etmek için ödenir. Bu süre dolduğunda veya evi kiralamamaya karar verdiğinizde, genellikle evi verdiğiniz kişide kalır.
Cayma cezası nedir?
Cayma veya fesih halinde sözleşmeden doğan ceza ve bu sözleşme cezası ile fesih cezası arasındaki fark Cayma sözleşmesi sürekli bir ifa yükümlülüğünü içeriyorsa, fesih cezası, borçluya kararlaştırılan sözleşme cezasını talep ederek sözleşmeden dönme ve gerektiğinde sözleşmeden dönme hakkı veren sözleşme cezası türüdür.
Kapora iade etmemek suç mu?
Nitelikli dolandırıcılık suçu için yasa koyucu tarafından öngörülen cezalar, sanık veya sanıkların yargılanmasından sonra verilir. Bir ürün veya hizmeti bir depozito ödemesi karşılığında satan kişi veya kişiler daha sonra ürünü veya hizmeti alıcıya teslim etmediğinde, depozito dolandırıcılığı suçunu işlemiş olurlar.
Cayma hakkı süresi ne kadardır?
Tüketiciden tahsil edilen bu ücretler dışında kalan tüm ücretler, tüketicinin anapara ve tahakkuk eden faizi alacaklıya geri ödediği tarihten itibaren yedi gün içinde tüketiciye iade edilir. Tüketiciye ilk kez tüketici kredi sözleşmeleri için 14 günlük cayma hakkı tanınmıştır.
Cayma bedeli ödemek zorunda mı?
Hangi durumlarda çekim ücreti alınır? İptal ücreti, söz verdiğiniz kullanım süresi içinde ürünü veya hizmeti kullanmadığınızda alınır. Taahhüt sürenizin bitiminden önce hizmeti iptal etmeye karar verirseniz, bu ücret sizden tahsil edilir.
Satıcı cayarsa kapora ne olur?
İş hayatında, depozitonun “çekilme parası” olarak verilmesi sıklıkla olur. Alıcı böyle bir durumda sözleşmeden çekilirse, depozitosunun iadesini almaya hak kazanmaz; satıcı çekilirse, aldığı miktarın iki katını geri ödemelidir.
Cayma bedeli ne zaman alınmaz?
Mahkemenin kararına göre, 24 aylık aboneliklerde aboneye 12 ay sonra artık iptal ücreti yansıtılamayacak. İptal kararı veya iptal ücretinin iadesi yapılabilecek.
Hangi durumlarda iade kabul edilmez?
Niteliği itibariyle iade edilmeleri mümkün olmayan mal/hizmetler; çabuk bozulan veya son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler ile kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.
Cayma hakkı için nereye başvurulur?
Gerekli idari işlemlerin tamamlanabilmesi için iliniz Valiliğinde bulunan İl Ticaret Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.
Cayma bedeli ödemek zorunda mı?
Hangi durumlarda çekim ücreti alınır? İptal ücreti, söz verdiğiniz kullanım süresi içinde ürünü veya hizmeti kullanmadığınızda alınır. Taahhüt sürenizin bitiminden önce hizmeti iptal etmeye karar verirseniz, bu ücret sizden tahsil edilir.
Cayma hakkı kaç gün?
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin mesafeli sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. “Mal satışı” durumunda süre, malın teslimi ile başlar; “hizmet” satın alınacaksa, hizmet sözleşmesinin akdedilmesi ile başlar.
Para iadesi süresi kaç gün?
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Satış Yönetmeliği uyarınca Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
İade kabul etmemek yasal mı?
6052 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre tüketicilerin mağazalardan şahsen satın aldıkları ürünler için sözleşmeden cayma hakkı bulunmamaktadır. Kanuna göre mağazalar, sattıkları malları sebep göstermeden geri almakla yükümlü değildir.